Factori care afectează semnalul routerului Wi-Fi și cum să ii optimizezi

De ce semnalul tau Wi-Fi este slab si cum sa-l imbunatatesti

Semnal Wi-Fi Semnal Wi-Fi

Cum sa imi imbunatatesc semnalul Wi-Fi fara sa cheltui o avere?

Semnalul unei retele Wi-Fi dintr-o locuinta este esential pentru conectarea tuturor dispozitivelor conectate la internet. Uneori, cand semnalul Wi-Fi nu este tocmai bun, aceasta retea poate functiona defectuos sau cu intreruperi. Acest lucru poate duce la intreruperi neplacute sau la incetiniri ale conexiunii din cauza unui semnal slab. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca iti poti imbunatati conexiunea Wi-Fi cu cateva trucuri simple care sunt la indemana oricui.

Ce este o conexiune Wi-Fi?

O conexiune Wi-Fi ofera acces la o conexiune la internet fara fir. Acest tip de conexiune este disponibila in locuinte si in spatiile publice (restaurante, gari etc.). Un punct de acces Wi-Fi este un set de tehnologii si standarde care functioneaza prin radio. Acesta emite unde radio care permit echipamentelor conectate (PC-uri, tablete, smartphone-uri etc.) sa se conecteze la Wi-Fi. Acest punct de acces actioneaza, de asemenea, ca un router pentru partajarea conexiunii la internet. Atunci cand descarci un fisier prin Wi-Fi, routerul primeste datele de internet prin conexiunea Wi-Fi si le converteste in unde radio. Routerul propaga apoi undele radio catre dispozitivul fara fir (care a initiat solicitarea de descarcare a fisierului) si le decodifica. Fisierul este astfel descarcat.

Care pot fi cauzele unei viteze reduse a internetului?

Exista o serie de motive pentru care semnalul Wi-Fi poate fi slab sau redus in locuinta ta:

  • dispozitive care emit unde electromagnetice sau electrice (microunde, monitoare pentru copii etc.);
  • raza de actiune limitata a conexiunii Wi-Fi
  • anumite materiale care pot obstructiona semnalul (pereti grosi sau oglinzi, de exemplu).

Pot exista si alte motive pentru receptia slaba a undelor Wi-Fi, cum ar fi amplasarea routerului. Iata insa care sunt sfaturile sau trucurile la care sa apelezi pentru a imbunatati semnalul Wi-Fi.

Alege o locatie centrala pentru router

Se recomanda sa asezi routerul Wi-Fi intr-o incapere centrala din casa pentru a putea limita in acest fel obstacolele pe care le poate intampina. Peretii pot atenua semnalul radio si pot diminua in mod considerabil debitul de internet primit de echipamentele situate in camerele cele mai indepartate. Plasarea unui router la capatul casei sau intr-o camera inchisa nu iti va permite sa profiti la maximum de reteaua ta Wi-Fi.

Semnal Wi-Fi dual-band

De asemenea, locul in care este amplasat routerul ar trebui sa fie intr-un loc cat mai degajat. Cel mai bine ar fi la inaltime. Asezarea routerului pe podea, intre carti, intr-un dulap TV sau langa mobilier inalt degradeaza semnalul Wi-Fi si experienta utilizatorului.

Tine departe routerul de alte echipamente fara fir. Pentru a putea profita la maximum de o capacitate maxima a retelei tale Wi-Fi, cel mai bine ar fi sa lasi un spatiu de cel putin doi metri intre router si alte echipamente. Astfel, acest lucru va limita interferentele dintre diferitele unde radio si va optimiza semnalul Wi-Fi.

Securizeaza accesul la conexiunea ta Wi-Fi

Este foarte important sa securizezi reteaua ta Wi-Fi. Daca aceasta nu este securizata asa cum trebuie si alte persoane o pot accesa din exterior, atunci conexiunea de Internet va incetini. Apoi poti incerca sa setezi o serie de optiuni de securitate, o varianta fiind inclusiv dezactivarea vizibilitatii retelei Wi-Fi pentru toti utilizatorii (SSID broadcast) sau schimbarea parolei Wi-Fi in mod regulat.

O mai buna gestionare a echipamentelor conectate la reteaua Wi-Fi

O gama larga de echipamente pot fi conectate la reteaua Wi-Fi: computere, console de jocuri, smartphone-uri, tablete, televizoare, ceasuri conectate, imprimante, aparate de uz casnic etc.) Daca latimea ta de banda este limitata si toate aceste dispozitive utilizeaza reteaua in acelasi timp, acest lucru va avea pana la urma, in mod inevitabil un impact asupra vitezei conexiunii la internet si va cauza o problema Wi-Fi.

Acesta este un caz extrem, dar retine, de exemplu, ca unele dintre ele efectueaza actualizari regulate. Astfel, aceste terminale pot solicita reteaua chiar si atunci cand nu le utilizezi.

Mai mult, atunci cand mai multe dintre aceste dispozitive comunica in acelasi timp pe aceeasi retea Wi-Fi, ele transmit – si primesc – date pe rand. Daca unul dintre ele se afla la mare distanta de cutie si, prin urmare, beneficiaza de o rata de date mai mica, acesta va penaliza si cel mai apropiat terminal.

In acest caz, poti profita de crearea a doua retele Wi-Fi. Acest lucru va face posibila, de exemplu, atribuirea retelei Wi-Fi de 2,4 GHz dispozitivului de la distanta, astfel incat aceasta sa nu impiedice performanta retelei de 5 GHz pentru celelalte dispozitive.

Poti apela la sisteme Wi-Fi Mesh pentru a amplifica semnalul

Sistemele Wi-Fi Mesh sunt alcatuite din una sau mai multe unitati: o unitate de baza care se conecteaza la ruter prin intermediul unui cablu si, daca nu este suficient, poti adauga un satelit care sa fie plasat intr-o alta camera strategica pentru a extinde reteaua. Scopul este de a inlocui Wi-Fi-ul routerului pentru a oferi o viteza mai mare pentru streaming 4K sau pentru a conecta mai multe periferice simultan. Daca doua terminale nu sunt suficiente pentru a acoperi intreaga casa, inclusiv gradina, poti adauga terminale suplimentare, daca este cazul.

Cat de util a fost?

Alege o stea pentru a vota

Scor mediu 4.9 / 5. Voturi: 11

Fara voturi momentan! Fi primul care voteaza.

Add a comment Add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post
Wi-Fi Guest

Wi-Fi Guest: Ghidul suprem pentru configurarea unei retele pentru oaspeti

Next Post
Furt Wi-Fi

Ce sa faci daca iti fura cineva Wi-Fi-ul?